Vandaag heb ik het laatste stukje Pieterpad gelopen van Berg naar de Sint Pietersberg in Maastricht.
De vroegere Oeveregrubbe - de weg tussen Terblijt en Sibbe - heeft sinds 2019 een nieuwe naam, de Mathieu van der Poel Alle.
Over de glooiende heuvels is de kerk van Berg te zien.
Bij herberg "De Bonte Haan" hadden ze nog meer (soms oude) grappen in huis.
Is het handig om onder bomen door te lopen ?
De Bemelerberg.
"De Nieuwe Engel van Maastricht" werd in 2018 door koning Willem-Alexander onthuld. ,Het kunstwerk is gemaakt door Wil van der Laan. Rechts op de achtergrond het Regus kantorencomplex.
Station Maastricht naar een ontwerp van George van Heukelom.
Het Mariamonument met onderaan de sokkel de 4 bisschoppen St Servaas, St Lambertus, St Monulphus en St Hubertus. Het beeld is gemaakt door Albert Termote.
De Maas vanaf de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland.
In Maastricht staan honderden beelden, waaronder "De Wiekeneer" van Frans Carlier, "Pieke oet de Stokstraot" van Nicolas van Ronkenstein en "Sint Servaas beschut door adelaar" van Han van Wetering.
"Kiekoet" (het liekt wel Grunnegs) over de mergelgroeve.
De Enci groeve. In de gaten in de mergelgroeve broedt de oehoe.
Het uitkijkplatform.
Het volbrengen van het Pieterpad leverde een oorkonde op.
Vervolgens heb ik een kijkje genomen op het kerkhof naast de Sint Pieter boven. Daar kwam ik deze twee bijzondere graven tegen. Links het graf van Theo de Beer (1923-1986) en rechts het graf van Stance Adams (1958-1998).
Na een bakkie thee met vlaai op het terras van Chalet Bergrust ben ik via de binnenstad naar het station gelopen. Voor het terras staat een gedicht van Philip Houben - de oud burgemeester van Maastricht - waarin hij het uitzicht beschrijft.
De oude stadsmuur