zondag 16 september 2018

Zaanstad

Morgen moet ik een milieucursus geven in Zaandam. De grootste plaats (stad) in de gemeente Zaanstad. Ik ben vanmiddag alvast die kant opgereden. Dus had ik mooi de tijd om de omgeving nog even te verkennen.


Stellingmolen De Bleeke Dood te Zaandijk


Ik ben het einde van het leven
Een ieder zij tot mij bereid
Door volop arbeid hier te geven
Weet dat ik werk te allen tijd
1656                                  1956


De Zaanse Schans


De Zaan met zaagmolen Het Jonge Schaap, oliemolen De Zoeker, verfmolen De Kat, zaagmolen De Poelenburg.


De reclameborden en prijzen waren aangepast aan de bezoekers. Als voorbeeld een reclamebord voor ijsjes. Engels en Chinees en voor slechts 3 euro een waterijsje.


In de klompenmakerij staat één van de grootste en mooiste klompencollectie van Nederland.


De Kaasboerderij Catharnina Hoeve.


Ook nieuwe huizen werden voorzien van een houten voorbouw.


Het Stadhuis van Zaanstad is in 2012 geopend. Het is ontworpen door Soeters Van Eldonk architecten en is gebaseerd op de oude Zaanse huisjes.


Inntelhotel in Zaandam


C&A in Zaanse stijl.


Noord Hollandse slimheid. Dit noemen ze "De Gedempte Gracht" 😏


Que Pasa valt wel een beetje uit de Zaanse toon.


Shit ..... De winkeldeur is al weer dicht 😉


De Burcht - waarin thans advocatenkantoor Duijn, Bloem en Voss is gehuisvest - is in 1846 als raadhuis gebouwd door architect Willem Anthony Scholten. De Groninger voorman Kornelis ter Laan was hier burgemeester van 1914 - 1937. Het Groninger woordenboek kwam voor een deel in dit gebouw tot stand. Ter Laan wist als eerste "Rode" burgemeester van Nederland de stakende werknemers bij Bruynzeel een tikkeltje te helpen bij de houtstaking van 1914. Bruynzeel haalde 44 werkwillenden uit Duitsland. Ter Laan bedacht dat hij als burgemeester ook hoofd van de politie was en stuurde de Duitsers die geen werk- en verblijfsvergunning hadden op formele gronden terug naar Duitsland. Iets om het hoekje is de Burgemeester Ter Laanstraat.


Staakt, staakt, staakt.
Beeldengroep gemaakt door Truus Menger naar aanleiding van de Februaristaking van 1941.


In 2017 is het "Sloishois" geopend. Het is een ontwerp van architect Paul Kramer. Het stelt de kaart van Zaandam van 1812 voor.


Natuursteen bekroning (sierafsluiting van de voormalige sluis) in Lodewijk XVI-stijl gemaakt in 1780 door Jacob Mattheus Cressant (1734-1794). Links Neptunus op een dolfijn, in het midden het wapen van het hoogheemraadschap en recht knaapjes met korenhalmen. Onderaan het Romeins opschrift "Anno MDCCLXXX" (1780).


Het Zaantheater


Het Wapen van Friesland op de Dam van Zaandam.


Het Czaar Peter monument staat eveneens op de Dam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten