donderdag 30 november 2017

Wim Anker

Vanavond heb ik een lezing bijgewoond van strafrechtadvocaat Wim Anker.


Wim Anker is op 27 februari 1953 geboren. Enige minuten later kwam zijn tweelingbroer Hans ter wereld. In zijn lezing grapte Wim regelmatig over zijn broer waarmee hij de maatschap Anker & Anker heeft opgericht. Het kantoor is gevestigd in één van de historische panden van Leeuwarden. In de Ossekop. Dit is een klein straatje zonder parkeerplaatsen. "Maar wat maakt dat uit. Immers 98% van onze klanten zit vast'" 
Vervolgens gaf hij uitleg over de 5 pijlers waarop de maatschap is gebouwd.
  1. Eenzijdige taak - wij komen alleen op voor het belang van de verdachte. De officier van justitie voor het belang van slachtoffers. De rechter beslist.
  2. Alle verdachten - ongeacht het feit dat een verdachte heeft gepleegd.
  3. Wij hebben de regie - wij laten ons niet door de verdachte voorschrijven wat wij moeten doen.
  4. De verdachte komt naar ons - wij werven zelf geen cliënten
  5. Iedereen is welkom - geen onderscheid tussen rijk en arm (advies van mijn vader)
Tussen de uitleg over deze pijlers maakte Wim uitstapjes naar spraakmakende strafzaken zoals de zedenzaak van Robert M., de moord op 4 patiënten in een verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl door Martha U en de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn door Ferdi E. Na zijn vrijlating kreeg Ferdi E. met dank aan zijn advocaat nog 700.000 gulden aan WAO. In 2010 heeft Wim in het Friese dorpje Gaast samen met Hank Heijn voor 80 mensen een lezing verzorgd. In het programma College Tour noemt Wim dit een "uniek" moment. Klik hier voor de uitzending.
Het werk voor verdachten als Robert M. heeft ook een keerzijde. Het kantoor kreeg duizenden dreigmails.
Ook de verplichte correctie bij snelheidmetingen was het werk van het advocatenkantoor.
Het bedrijf draait 70% pro deo zaken. "Daar kunnen geen 22 mensen van leven. Daarom hebben wij gekozen voor een 2e tak. Wij geven al ruim vijftien jaar cursussen aan collega-advocaten op het gebied van het strafrecht en het strafprocesrecht.


De vader van Wim en Hans was burgemeester op Vlieland en Schiermonnikoog. De broers komen nog regelmatig terug op Schiermonnikoog. Onder andere voor het geven van cursussen aan hun confrères (ambtsbroeders/advocaten). Hij vertelde dat ze een grote investering hadden gedaan op het eiland. Ze hebben op het voetbalveld van De Monnik een 5 meter lange reclamebord laten plaatsen met de tekst:

Leef niet als een monnik ! 
Voor al uw misdrijven 
Anker & Anker strafrechtadvocaten

Advocaat en kamerlid Theo Hiddema heeft er een bord naast geplaatst met de tekst "Uw Anker in de bajes".


Als dank voor zijn smeuïge verhaal kreeg hij een streekproduct. Na de lezing ging Wim nog even met de gasten een borreltje drinken in het café en vertrok daarna met chauffeur Tom weer naar Friesland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten