donderdag 24 maart 2016

Nut avond - Jolanda Linschooten

Vanavond heb ik de laatste informatiebijeenkomst van het seizoen bezocht van het departement Bellingwolde van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.


Jolanda Linschooten  gaf voor een volle zaal een lezing met de titel Yukon Goldruch. Jolanda is fotograaf, auteur, avonturier en ultraloopster. Als sportfotograaf ken ik haar van de RUN van Winschoten. In 2011 werd ze Nederlands Kampioen op de 100 km in een tijd van 9.37.03.


Jolanda vertelde over een 60 dagen durende tocht dwars door de Canadese wildernis. Deze tocht maakte ze in 2010 samen met man Frank van Zwol en hun husky Herschel.


Vanuit Alaska gingen ze in het spoor van de goudzoekers uit 1898 te voet over de Chilkoot Pass. Per kano maakten ze een 900 km lange tocht over de Yukon River naar Dawson City en legden ze 400 km te voet af door de onbewoonde Ogilvie Mountains. Wegens hevige regenval en voedselgebrek moest het trio met de finish in zicht de barre tocht staken. Twee dagen later lag Jolanda in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking. Dan besef je hoe wijs het besluit is geweest om vroegtijdig te stoppen.


Jolanda haar beeldverhaal is prachtig en de wijze waarop zij daar commentaar bij geeft is indrukwekkend. Ze heeft haar reisbelevenissen vastgelegd in boeken. Het laatste boek van haar hand is "Niet de race maar de reis". Die heb ik natuurlijk mee naar huis genomen.

Jolanda was ook gast in het programma De Wandeling. Klik hier voor deze waardevolle uitzending.
Klik hier voor haar boekenwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten