zondag 25 januari 2015

Loppersum - Wirdum

Vandaag heb ik een rondje door Ostfriesland gemaakt.


Onderweg viel mijn oog op de hoge voorhuizen van de boerderijen met de vele boogvensters. Deze boerderij staat bij Uttum.


De rode molen van Greetsiel. Op de achtergrond de tweelingsmolen zonder kap. Deze kap is in 2013, tijdens een zuidwesterstorm, van de molen gewaaid.


Vissersbootjes in de haven van Greetsiel


Sneeuw en ijs.


Bij "Theestübchen Dat Huuske" als middageten een "Kännchen Grüner Tee und Waffeln mit heissen Kirchen und Sahne".


In het vissersdorpje staan  veel oude pandjes


De kerken van Greetsiel


Echt Duits :-)


In de geboorte plaats van Ubbo Emmius tref je mooie oude gevelstenen aan.


Het gemaal van Greetsiel is in 1957 in bedrijf genomen. In het gemaal staan 3 pompen met een capaciteit van ieders 4,5 m3/sec


De Petrus Kirche van het wierdedorp Eilsum stamt uit de 13e eeuw. De koortoren is vrij uniek.


De Grimersumer Kirche werd tussen 1270 en 1280 gebouwd. De toren staat los van de romano gotische kerk


In Ost Friesland is de afstand Wirdum - Loppersum 6 km. In Nederland slechts 2.5 km. In het blad Noorderbreedte heeft een leuk artikel gestaan over de Wirdums.


De Hervormde kerk van Suurhusen staat in het Guinness Book of World Records. De kerk heeft de scheefste toren ter wereld.


Dat Otto huus in Emden is vernoemd naar de Duitse caberetier en acteur Otto Waalkes die vooral bekend werd door zijn Ottifanten.


In de omgeving van de middeleeuwse binnenhaven De Ratsdelft in Emden liggen drie  museumschepen voor anker, een robuust Rathaus, een oude havenpoort uit 1635, de beelden Jantje Vis en de emder straatvegerin Peterke, gemaakt door Karl-Ludwig Böke en Grandcafé am Stadtgarten.


Ems- Sperrwerk Gandersum


In Ostfriesland zag je veel Golfjes met een WOB-kenteken. In eerste instantie een beetje vreemd. De afstand Emden - Wolfsburg is 300 km. Op een voormalig boorplatform in de Dollard bij Dyksterhusen stond er ook eentje. Ik heb de bestuurder gevraagd hoe dat zit. Het antwoord was eenvoudig. De werknemers van de Volkswagenfabriek in Emden kunnen van hun werkgever een auto leasen. De auto heeft dan het kenteken van de hoofdvestiging in Wolfsburg.


Dyksterhusen - Boetn Dieks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten