zondag 2 februari 2014

Drouwenerzand


Als kind ging ik met schoolreisjes naar Drouwenerzand. Natuurlijk met een melkbus vol ranja. Vanmiddag een wandeling gemaakt en gekeken of het na 50 jaar nog zo indrukwekkend was.


Veel oude bomen zijn door de storm van enkele maanden geleden gesneuveld.


Het Drouwenerzand was het eerste Aardkundige monument van Drenthe. Sinds 2009 wil de provincie ons door middel van deze monumenten kennis laten maken met het rijke verleden van haar bodem en ondergrond: de schatkamer van cultuurhistorie, archeologie en landschap.


Het Drouwenerzand is een van de laatste stuifzandgebieden van Drenthe en wordt beheerd door Het Drentse Landschap.


Overgang van stuifzand naar heide.


Op de achtergrond lopen de Drentse heideschapen van de schaapskudde Drouwenerzand. Deze schapen zijn eigendom van Het Drentse Landschap en schaapsherder Freek Heuker beheert de kudde.


Naast het stuifzandgebied is ook een groot heidegebied met veel jeneverbessen, struik- en kraaihei. In het gebied zijn meer dan 25 soorten mossen.


Het zandpad vormt de overgang tussen het heide- en bosgebied.


Winterharde paddenstoelen ?


Selfie - Bij dit soort modeverschijnselen loopt ik altijd achteraan. Vandaag moest ik er eindelijk aan toegeven. Op deze selfie zijn mijn lange benen duidelijk in het stuifzandgebied te zien.


Het was met 8 graden en een lekker zonnetje prachtig wandelweer. Het Drouwenerzand was nog net zo indrukwekkend als 50 jaar geleden.

Klik hier voor details van de 4,5 km lange route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten