zaterdag 6 juli 2013

Zorgvlied Zuid


Een mooi begin van de dag. Opstaan met zonnig weer en voor de camper een konijn. Vandaag heb ik een fietstocht door het Drentse gedeelte van het DFW gemaakt.


Als eerste bracht ik een bezoek aan het Doldersummerveld. Een prachtig dopheideveld met de sterk bedreigde heidekartelblad, beenbreek en gevlekte orchis. Vanaf de 13 meter hoge uitkijktoren aan de rand van het veld heb je een prachtig uitzicht. De toren is gemaakt naar voorbeeld van een toren in het Poolse Nationale Park Biebrza.


Baron Van der Feltz was eigenaar van een 500 ha groot jachtterrein nabij Doldersum. Voor de jachtopziener werd een woning aan de rand van het gebied gebouwd. In 1920 werd De Maatschappij van Weldadigheid eigenaar van deze gronden en in 1970 Het Drents Landschap. Jammer dat op het infobord de naam "Felz" staat in plaats van "Feltz".


Een van de weinige molens zonder naam is de korenmolen van Vledder. Deze achtkantige stellingmolen is in 1968 gebouwd met onderdelen van twee Groninger molens.


Aan de Oosteind in Vledder zaten drie kunstwerken met kettingen aan een boom vast. Het gaat om kunstwerken van Jenny Nes. Zij schildert schotse hooglanders op steigerhout. Een kunstwerk kost rond de 500 Euro.


Tussen Vledder en Wapse loopt de Vledder Aa. Vanaf de brug zag ik ongeveer 30 grote brasems aan de oppervlakte zwemmen.

 
Even pauze bij café restaurant Keernpunt in Diever voor een kop thee met warme wafel met aardbeien en slagroom. Gewoonte getrouw bij de thee een lekker stukje noga.


Hunebed bij Diever is meer dan 5000 jaar geleden gebouwd door mensen van de Trechterbekercultuur.


Bij Hoekenbrink heb ik het stuifzand even bekeken.


Wat ligt Ruïne Uilenhorst in Oude Willem er nu een stuk anders bij dan een half jaar geleden. De gedichten van Mischa van Huijstee zijn inmiddels van de wanden.


Op de Houtvester Jansenlaan maakt een jonge dame op de menwagen een ritje met haar paarden. Deze paarden lopen niet naast elkaar, maar achter elkaar. Via de Grenspoel en het Koopmans Veentje komt ik weer bij het Doldersummerveld.


Op 8 september 1944 werden zes jonge mensen die waren gevlucht uit het arbeidskamp van Vledder in het Wapserveld nabij Doldersum door de Gestapo gevonden en gefusilleerd. Ter nagedachtenis is een oorlogsmonument opgericht.


Deze leden van de Oude Trekker en Motoren Vereniging hebben de toertocht van Vledder weer achter de rug en zijn weer onderweg naar huis.


De korenbloemen kleuren mooi bij het okergeel.


Bij zorgboerderij De Eikenhof hebben ze lekker Boermarke ijs. Helaas was de winkel gesloten. Dus heb ik hun wilde varkens met biggen maar een tijdje geobserveerd


Klik hier voor de ruim 50 km lange fietsroute

Geen opmerkingen:

Een reactie posten