zaterdag 15 december 2012

Dag Westerwoldse geschiedenis

 
 
Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de gemeente Vlagtwedde werden maandelijks één of meerdere festiviteiten georganiseerd. Zo mocht ik zelf in maart in de Grunneger weke in Westerwolde een presentatie houden over het Westerwolds.
 
 
Ter afsluiting van het feestjaar werd in Sellingen in en nabij het gemeentehuis de "Dag van de Westerwoldse Geschiedenis" georganiseerd.
 
 
De toespraak van burgemeester Leontien Kompier werd verstoord door een groep overtrekkende ganzen.
 
 
Het college van B & W begraaft hedendaagse spullen uit Westerwolde. In 2212 mag het nageslacht deze spullen weer opgraven.

 
Wubbe Kuper van de Giezelbaarg bloazers demonstreert het Midwinterhoornblazen.
 
 
Verzamelaar Geert Drenth uit Sellingen,ook wel bekend als goochelaar Drentini, had een stand met Westerwoldse prentbriefkaarten. Geert was 19 december te zien in het programma Man bijt hond. Het ging ondermeer over Geert zijn verzameling winkelwagenmuntjes. Hij heeft 19500 verschillende soorten. Voorheen was hij te bewonderen in Showroom. In De Hoeksteen was ook boekenmarkt met veel boeken over Westerwolde. Klik hier voor deze uitzending van man bijt hond.
 
 
Harm Kuper stond met zijn vriendin de door Harm samengestelde boeken te verkopen.
 
 
In de raadszaal werd door Allegroningers een workshop "Op zoek naar je voorouders" gehouden. Verder waren er lezingen en workshops over archeologische vondsten, kaarten van Westerwolde, erfgoedprojecten & subsidies, Westerwoldse boerderijen en het toverijproces.
 
 
De werkgroep Kamp Beetse gaf aan de hand van een tweetal maquettes informatie over de arbeidskampen "De Beetse" en "De Slangenborg".
In De Beetste staat nu nog één barak. De Slangenborg is tegenwoordig een natuurkampeerterrein.
 
 
Leden van de Onstwedder Gaarvn toonden hun handwerk.
 
 
Verder was het mogelijk om een excursie te maken naar een oude stelmakerij, Erve Ter Borg en naar de Nederlands Hervormde kerk van Sellingen. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw.
 

Achter de kerk ligt de algemene begraafplaats. Opvallend is het oude graf midden op het pad. Lopend over deze begraafplaats kom ik namen tegen van mij bekende personen. Bijvoorbeeld van Paulus Hoomoedt - het altijd vriendelijke gemeenteraadslid, Stoffer van der Bijl - de oud gemeenteambtenaar die tijdens een toertocht op de Weissensee aan een hartstilstand is overleden, Wim de Zeeuw - de ultralightpiloot die kort na het opstijgen van het vliegveldje van Vledderveen is neergestort in een weiland bij Mussel en tenslotte stond ik bij het dubbelgraf van de 9 jarige Freek Meulman en mijn 8 jarige neef Jakob van der Burg. Op 11 februari 1972 zijn Freek en Jakob met fatale afloop door het ijs van de Ruiten-A bij Rijsdam gezakt. Dat maakte op mij als 14 jarige jongen veel indruk. Helaas behoort dit ook tot de geschiedenis van 200 jaar Vlagtwedde.
 
 
 
WESTERWOLDE NEWS - 15 DECEMBER 2212

 
Sellingen: Het is al weer 200 jaar geleden dat de "Dag van de Westerwoldse geschiedenis" werd gehouden. Leontien Kompier was in die tijd burgemeester van Vlagtwedde, dat in 2015 is opgegaan de gemeente Westerwolde. Samen met haar wethouders Seine Lok en Hendrik Klap heeft zij de geschiedenis van 2012 begraven. Vanochtend werd het graf geopend. Er kwamen diverse voorwerpen uit de 21 ste eeuw naar boven. Waaronder fietsroutes, een gemeentegids, een persoonlijke brief van de 1e vrouwelijke burgemeester van Vlagtwedde en een USB-stick. Deskundigen onderzoeken op welke wijze de USB-stick kan worden uitgelezen. Volgens deskundigen stamt zo'n stick nog uit het computertijdperk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten